sobota 26. října 2013

Park Szczytnicki

Minulý víkend mě ve Vratislavi navštívil David. Řekla bych, že výlet se vysloveně vydařil - autobus jel, jak měl, počasí bylo překrásné a v mléčném baru jsme se nacpali spoustou dobrot. Oba dny. :)

V sobotu jsem Davida protáhla po centru (hlavně Tumský ostrov a Staré město), na neděli jsme si nechali výpravu k Hale století s fontánou a japonskou zahradou. Vyrazili jsme pěšky a příhodně využili, že se ke zmíněným pamětihodnostem dá dojít z větší části zelení (v tuto roční dobu možná spíše žlutí?), a navštívili przy okazji Szczytnický park. 
Po více než roce jsme tu taky dofotili film z foťáku od Terky, pročež dvě Davidovy fotografie z tohoto místa pro zlepšení umělecké úrovně článku přikládám.


Nevěřila jsem předpovědi počasí a samozřejmě mi bylo pěkné horko.

Tráva je dokonce ještě zelená a celkem svěží. Všechno to láká k ulehnutí.

Park má asi 100 hektarů a je tak jedním z největších ve městě. My jsme prošli jenom jeho malou část, pořádný průzkum by vyžadoval více času a/nebo bycikl. Hrál zářivými barvami, bučiny jsou na podzim snad nejkrásnější. Najdou se tu ale i různé exotičtější stromy, například ginkgo.

Kromě obvyklých věcí, které jsou k vidění v každém parku, jsme viděli také dva méně obvyklé úkazy: 
Dva různé psy, kteří najednou skočili ze dvou protilehlých stran do jezírka s kachnami. Kachny asi nebou moc chytré, protože tahle situace je dost zmátla a nevěděly, kam mají prchat. 
Druhá příhoda potom zase zmátla mě: na kraji parku u Mickiewiczovy ulice, kde je dost velký provoz (lidí, auta, tramvaje) pózovala fotografovi slečna v krátkém trenčkotu a sandálích na podpatku. Nejdřív jsem si říkala, že musí mít opravdu krátké šaty (když nekoukaly pod okrajem kabátku), načež se samozřejmě ukázalo, že pod trenčkotem nemá slečna na sobě nic. Historka jen tak na okraj pro milovníky stereotypů. :)

Kachní jezírko ještě před nájezdem psů.

Opravdu tu byl! :)

Krásně zlaté ginkgo. (Schválně, kdo z vás si je vědom, že se to píše takhle?)

A na závěr nemůže chybět romantický pohled na mostek. Nahá slečna se nachází za stromem na pravé straně fotky.



2 komentáře: